maandag 1 augustus 2011

Polaroid 420 land camera.





Ik val op oud! En ik heb een ouwetje aan de haak geslagen.
Er moet nog wat enige aanpassingen worden gemaakt om hem te voeden...maar dan heb je ook iets vreselijk leuks in handen.
Hij is ook vreselijk gewild onder de instant fotografen, hij is lomp en grijs niet elegant en stug in de omgang.
En ik vind het eindeloos! Ik zou haast zeggen ik ben verliefd op hem...

Ik zal hem even voorstellen de Polaroid 420 Land camera in 1971 geïntroduceerd en de productie van deze camera is gestopt in 1977.
oorspronkelijk wordt deze camera gevoed met een 532 batterij met drukknopsluiting met een spanning van 3 volt.
En ik zeg al bij voorbaat voor de toekomstige eigenaar van een 420 landcamera dat deze batterij haast niet te verkrijgen zijn. Zo hier en daar op internet zijn ze wel mondjes maat te koop maar dan wel voor woeker prijzen tussen 10 en 25 dollar.

Met een beetje handigheid kan het veel goedkoper door een dubbele batterijhouder te kopen voor AAA batterijen. Dit zijn de micro penlight batterijen die je in elke winkel zonder problemen kan kopen. Omdat de 420 maar 3 volt gebruikt heb je aan 2 micro penlights genoeg.
De Batterijhouder kan je het goedkoopst bij kleinspul.nl kopen. Deze internetwinkel rekent gewoon voor 1 houder brievenbus tarief en niet wat bij andere internetwinkels het geval was, pakketpost tarief.
In plaats van 10 tot 25 dollar kwijt te zijn aan 1 batterij, ben je nu klaar voor 75 cent voor de batterijhouder en € 2,95 verzendkosten en dan nog de batterijen maar die zijn al vanaf 1 euro te koop per 4 stuks.
Als je alles in huis hebt kan de operatie beginnen! Op deze site staat een hele goede stappenplan met foto's die je laat zien hoe de handelingen gaan.
Natuurlijk geschied dit op eigen risico.

Waar koop je deze camera?
Ik zou haast zeggen waar deze aangeboden wordt. Van rommelmarkten antiekzaken tot eBay.
Of misschien heeft een familielid deze camera op zolder liggen, dat is natuurlijk het beste van alles.
Op veilingsites zoals eBay variëren de prijzen van 20 dollar dat is ongeveer 14 euro maar dan heb je heel erg geluk tot 70 tot haast 100 euro naar gelang wat voor accessoires er bij worden geleverd.
Met een beetje geduld kan je voor een habbekrats de 420 op de kop tikken.

Ik heb het over dollars,als je deze camera bij een koper in Amerika of andere niet Europese landen koopt dan moet je rekening houden dat jouw pakketje er wel eens er tussen uit gehaald kan worden door de douane. En dit betekend dat je invoerrechten moet betalen aan de postbode als het pakket bezorgd wordt. Hoeveel dit is hangt af van hoeveel de camera gekost heeft en hoeveel de waarden is van de camera en de verzendkosten en eventuele verzekering.
En als je deze pech hebt dan wordt het als nog een dure camera.
Meer informatie hier over vindt je hier.

Waar moet je opletten als je de 420 koopt.
Verwacht geen nieuw exemplaar die zijn heel zeldzaam en heel erg kostbaar in aanschaf.
Maar waar je op moet letten is:
Schoon vrij van roest en corrosie dit zijn de twee hardnekkigste dingen wat je niet schoon krijgt en niets aan te doen is.
De balg moet helemaal heel zijn en geen gaatje of scheuren vertonen
De sluiter moet goed open en dicht gaan en de sluiterknop moet heel zijn en functioneren zonder te haperen, en natuurlijk ook alle andere knoppen moeten soepel en goed werken.
Batterijhuis moet in geen geval sporen hebben van leeggelopen batterijen (corrosie) en voorzien zijn van de originele bedrading,anders kan je geen batterij upgrade doen.
De binnenkant van de camera moet vrij zijn van roest zo veel mogelijk vrij zijn van stof en geen verbogen onderdelen bevatten.
Als er onderdelen zijn verbogen of zijn afgebroken kan dit lijden tot het kapot trekken van je film of hinder in het functioneren van de algehele camera.
En de rollers mogen niet verbogen zijn scheef zitten en voorzien zijn van roest.
Als dit wel het geval is dan is de kans heel erg groot dat je de film kapot trekt en of dat je sporen ziet of je foto.
De lens moet vrij zijn van krassen en scheuren en dit geld ook voor de viewfinder
De case waar de camera zich bevind als het ingeklapt is moet goed sluiten.
En eventueel voorzien zijn van het boekje en coldclip maar dit verhinderd niet het functioneren van de camera als het er niet bij zit. Hoogstens dat de prijs minder hoog is.
Vraag aan de verkoper of deze nog enkel foto's stuurt hoe de camera er van binnenkant uitziet.
Een goede verkoper heeft daar geen bezwaar tegen.

Wat kan deze camera.
Deze camera is voorzien van :van een kunststof behuizing en plastic sluiter / lens behuizing, een 114mm f/8.8 2-element van kunststof lens, parallax zoeker met afstand schatter in het oculair, een 1/1200sec op 10sec (automatisch) sluiter, een diafragma van f8.8 tot F42 (automatisch), belichtingscompensatie aanduiding met bereik van -1 / 2 stops (Lichter / donkerder controle) en Film snelheid instellingen van 75asa (voor 100asa film) en 3000asa ( voor BW 3000asa film)

Is er nog film verkrijgbaar voor deze camera?
Gelukkig wel! En verkrijgbaar bij iedere beter gesorteerde foto-vakhandelaar en natuurlijk op eBay
en verschillende internetfotowinkels.
Film is zowel in zwart/wit als in kleur verkrijgbaar.
Het is weliswaar niet meer van Polaroid maar van Fujifilm.
Fujifilm FP-100c, FP-100b, of de FP-3000b instant films.
De prijzen variëren van 10 tot 13 euro voor 10 opnames.

Foto's schieten met instant film is en blijft een leuke bezigheid.
Het is wel een dure manier van fotograferen, maar in de gloriejaren van Polaroid was dit ook niet anders. Ik kan mij nog wel herinneren dat in 1979 een integraalfilm ook zo rond de 25 guldens kostte.
Maar Polaroid is toch wel 1 van de mooiste uitvindingen geweest in de fotografiegeschiedenis.
Met zoveel mooie camera's mag dit Polaroidverhaal nog wel even blijven voortbestaan.