zondag 19 juni 2011

From Polaroid to Impossible tentoonstelling

In Wenen gevestigde foto museum WestLicht viert zijn 10e verjaardag met een show gericht op instant fotografie en voor het openingsweekend is de entree gratis.

Op zijn 10de verjaardag van WestLicht is er een verjaardagscadeau van de nooit eindigende fascinatie van instant fotografie. De Weense foto museum toont een representatieve doorsnede van de legendarische collectie Polaroid uitvinder Edwin Herbert Land's. Land die in de jaren 1960 begon artiesten te voorzien van Polaroid materiaal om te experimenteren. Meer dan 350 werken van ongeveer 150 van de internationale kunstenaars en fotografen zijn vertegenwoordigd en in de collectie en zijn te zien tot 21 augustus.

Collages, trendy arrangementen en het beroemde witte Polaroid frame
De namen van de Polaroid kunstenaars variëren van landschap meester fotograaf Ansel Adams en de meester van de Pop Art zoals Andy Warhol. Verschillende artistieke concepten, collages en weelderige arrangementen, cover genres van mode tot architectuur,vormen en een geanimeerde verhaal van de 'Zeitgeist' en de tussenliggende decennia. De beelden werden gemaakt met een breed scala van Polaroid camera's, materialen en films en ze zijn een levendig documentatie van de ontwikkeling van deze baanbrekende uitvinding. Voor de twee stukken op de tentoonstelling van Andy Warhol koos men voor de Integrale film met zijn beroemde dunne witte frame. Samen met de eenvoudig te bedienen camera,was de film die op dat moment een fotografie hype voor het grote publiek.

Historische collectie op groot formaat

Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is het de groot formaat werkt op 20x24 inch film (50x60cm). Deze stukken zijn door kunstenaars als William Wegman, wiens geschilderde portretten van zijn twee honden, Man Ray en Fay Ray,bekend zijn over de hele wereld. Een speciale camera moest er voor worden gebruikt. Het is 1,50 meter hoog, weegt 106kg en is momenteel nog in gebruik. Geïnstrueerd door de voormalige hoofd exploitant van Polaroid Jan Hnizdo, zullen bekende Oostenrijkse kunstenaars de kans krijgen om te werken met deze camera.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de spectaculaire aankoop van een vergeten collectie door WestLicht in maart 2011. Het was op de markt gebracht door de account van het failliete Polaroid onderneming. Al bijna twee jaar was de toekomst van dit unieke Polaroid collectie onzeker. De spectaculaire overname op het laatste moment stelt het voortbestaan ​​van deze historische collectie zeker en is nu voor een breed publiek te zien voor de eerste keer. De collectie omvat ongeveer 4400 werken van 800 kunstenaars.

Analoge instant fotografie door hedendaagse kunstenaars

Als een brug met het heden, en in de lijn met de oorspronkelijke filosofie van Polaroid en een nauwe samenwerking met partner-bedrijf Impossible en CMO Florian Kaps is er in staat gesteld de hedendaagse instant-fotografie te worden ondersteund, gecultiveerd en verder gestimuleerd.

Het bedrijf heeft gekocht de laatste bijna intacte Polaroid film fabriek in Enschede en is nu bezig met het ontwikkelen van nieuwe film-materiaal voor de traditionele Polaroid camera's. Evenals in voorgaande jaren krijgen kunstenaars nu weer de kans om er mee te werken en te experimenteren met het nieuwe film materiaal en om zo weer nieuwe instant-image kunst te maken.

Sommige stukken van deze nieuwe collectie die door kunstenaars zo als Nobuyoshi Araki of Stefanie Schneider-creëren geven spannende contrasten met de historische collectie. David Levinthal vertegenwoordigt een speciaal project. Hij had de opdracht om stukken voor de historische collectie (de Space-serie) te maken en is nu te zien met zijn Vietnam-serie, die werd geproduceerd met behulp van het nieuwe Impossible materiaal.

Het boek "Van Polaroid tot Impossible / Meesterwerken van Instant Fotografie - De WestLicht Collection" is uitgegeven door Hatje Cantz speciaal voor de tentoonstelling. Het werd bewerkt door Achim Heine, Rebekka Reuter, Ulrike Willingmann, Duits / Engels, 192 pagina's, ca.. 200 afbeeldingen in kleur, gebonden met een losse omslag, € 39,80.

Tijdens de tentoonstelling opende Impossible een pop-up shop naast het foto museum, waar liefhebbers Polaroid camera's, Impossible films, accessoires en boeken te kunnen kopen.